Ballerup Taekwondo Klub
 

Sortbælte til 17-årig pige

Lørdag den 1. november blev der i Ballerup Taekwondo Klubs lokaler på Tapeten afholdt dangraduering med deltagere fra Hvalsø, Sønderborg og Ballerup. 17-årige Monica Wong var en af dem, der bestod gradueringen og efterfølgende fik det eftertragtede sorte bælte.

 

Tradition og livsstil

Det er 2. gang, at der i nyere tid bliver afholdt dangraduering i Ballerup. Tidligere tog klubben til Hamborg for at blive dangradueret af klubbens koreanske stormester Shin Boo Young. I dag forestås dangradueringerne af Ky Thuy Dang, Allan Paulsen og John Villy Scheerer, der er blandt de danskere, som har trænet taekwondo i flest år. De er alle elever af Shin Boo Young og har dermed videreført de gode værdier og traditioner derfra. Alle 3 har desuden stor teknisk ekspertise fra deres landsholdskarrierer og mangeårige virke som internationale instruktører.

For udøverne var dangradueringen en begivenhed, som de længe har set frem til. Nok siden deres første år i den hvide taekwondo-dragt, hvor man starter med det hvide bælte og siden får andre farvede bælter i takt med at man stiger i graderne. Forberedelserne til den store dag havde stået på længe, og nu stod de foran den store test, som også omfatter en skriftlig afhandling, hvor den teoretiske indsigt skal bevises.

For Monica Wong var det at opnå det sorte bælte noget, der kunne bryde det, som hun kalder familiens ”onde cirkel”. Både hendes forældre og storebror har nemlig trænet taekwondo uden at nå det sorte bælte. For hendes far er taekwondo dog stadig en stor del af hans liv, selv om han ikke længere træner aktivt. Taekwondo giver ligesom anden traditionel kampkunst udøverne mange positive værdier, som kan bruges i dagligdagen og resten af livet.

 

Værdien af det sorte bælte

I nogle taekwondo-klubber er der nærmest gået inflation i de sorte bælter, som nogen opnår allerede som 10-årige eller efter blot 3-4 års træning, så snart de kan udføre teknikkerne i et givent minimumspensum. I sådanne klubber mister det sorte bælte sin værdi og bliver i stedet blot en slags årsnål, som alle kan opnå.

Sådan er det heldigvis ikke alle steder og slet ikke i Ballerup. Her er dangraduering en manddomsprøve på højde med en maraton, hvor udøverne skal være i fysisk og mental topform. Ud over at have en bred forståelse og et højt teknisk niveau skal udøverne også være modne til at kunne løfte det ansvar og de opgaver, som det sorte bælte kræver. Det sorte bælte er en instruktørgrad, som betyder, at udøverne skal være i stand til at undervise andre og herigennem udvikle andre end blot sig selv.

Som følge heraf var det ikke alle der 1. november bestod dangradueringen, til trods for at det tekniske niveau var tilfredsstillende. Monica Wong var en af dem, der bestod gradueringen. Hun er dermed den 14. kvindelige udøvere i Ballerup Taekwondo Klub, som har opnået det sorte bælte. Glæden var selvfølgelig stor. Især fordi de hårde forberedelser har kostet meget tid og mange kræfter i ugerne op til dangradueringen, hvor skole, venner og familie er blevet nedprioriteret. Selv Monica Wong's deltagelse i vigtige stævner såsom DM er blevet aflyst til fordel for dangradueringen.

For Monica Wong, der også er støttet af Team Ballerup, er et af de næste mål at opnå det sorte bælte i kampsporten nunchaku-do, som hun også træner. I taekwondo er målet at opnå mere undervisningserfaring i forbindelse med sin rolle som assisterende træner, så hun på sigt kan blive en dygtig instruktør med ansvar for sine egne elever.